محمد صابر یاقوت حسینی
محمد صابر یاقوت حسینی «خدری» در سال ۱۳۳۸ هجری خورشیدی در قریه خدری درۀ ترکمن ولسوالی سرخپارس ولایت پروان در یک خانوادۀ زحمتکش و هنر دوست دیده به جهان گشود.
تعلیمات ابتدائی خود را در مکتب منوچهری شهر کابل و دورۀ لیسه را در سال ۱۳۶۲ در لیسه عالی نادریه شهر کابل به اتمام رسانید.
در هنگام دورۀ تعلیمی خود نظر به شوق و علاقۀ فراوان که به هنر خطاطی و نقاشی داشت و هم به آثار ساده و ابتدائی نزد خودش می پرداخت و هم بعضی اوقات اشعار شعرای بزرگ چون مولانای بلخی، حافظ شیرازی و سعدی شیرازی را خطاطی می کرد.
در هنگام مهاجرت در کشور اسلامی ایران به اثر تشویق و کمک مالی شاگرد و برادر کوچکش محمد شایق حسینی خدری هنر خطاطی و نقاشی را به طور علمی و اساسی آن فرا گرفت.
چنانچه در ابتدای دورۀ آموزشی اش تحت نظر استاد محمد رضا ناصری کار می کرد و نظر به استعداد و لائی که داشت توسط استاد ناصری به انجمنی خوشنویسان تهران معرفی شده و ثبت نام گردید که در این انجمن تحت رهنمائی و نظر استاد اسماعیل نیک بخت و امیر فلسفی به فرا گیری خط نستعلیق پرداخت که در عین زمان تحت نظر استاد دیدر الله کابلی خوانساری آموزش خط شکسته نستعلیق را نیز شروع کرد.
همچنان خط نسخ و ثلث را زیر دست استاد موعد فرا گرفت قابل یاد آوری است که انجمن خوشنویسان تهران در بخش خطاطی شامل (۵) دورۀ آموزشی متوسط، خوش، عالی، ممتاز و فوق ممتاز می باشد که آقای یاقوت حسینی تمام این دوره ها را در مدت (۳) سال متواتر موفقانه به اتمام رسانیده است.
باید ذکر شود که در عین زمانی که آقای حسینی مصروف آموختن هنر خطاطی در انجمن متذکره بودند، هنر نقاشی با پنسل، خودکار، پاستیل و رنگ روغنی را نیز در کورس های متعدد خصوصی تحت نظر استادان هر یک استاد فیروز ارجمند نیا، استاد محمد رضا ناصری، استاد جمشید توفقیان، استاد منصور توفقیان، استاد ناصر توفقیان، استاد فریبرز غنچه ای، استاد مصطفی غنچه ای، استاد داریوش حُسینی، واستاد حاجی محمود طلائی فرا گرفته است.
پس از اکمال تحصیلات در این مسلک به وطن آبائی خویش یعنی افغانستان عودت نمودند.
که در سال ۱۳۸۳ هجری خورشیدی طرح خوشنویسی بزرگترین نسخۀ خطی قرآن عظیم الشان ازجانب جناب محترم الحاج سید منصور نادری شخصیت ملی وروحانی کشور مؤسس و رئیس کانون فرهنگی حکیم ناصر خسرو بلخی با تقبل پرداخت تمام هزیینه حصار فاتی آن به ایشان ارائه گردید و از آن جائیکه آقای حسینی نیز همیشه به فکر یک خدمت بزرگ به وطن، مردم، فرهنگ کشور و حتی فرهنگ جهان اسلام از طریق هُنرش بودند. این پیشنهاد آقای نادری را با دل و جان و بدون دریافت کدام حق الزمۀ پزیرفتند.
که با (۹) تن از شاگردان مستعدش به توفیق و یاری الله بی همتا در طی پنج سال کار نوشتاری این اثر بزرگ و بی نظیر را به پایان رسانیدند که بعد از ختم کار نوشتاری، گروپ از قاریان شهیر کشور به سرپرستی قاری فرزانه جناب محترم الحاج استاد قاری برکت الله سلیم رئیس ریاست قرأی وزارت ارشاد حج اوقاف مدت دو هفته از طرز نوشتاری و اصول تجویدی نظارت نموده و تصدیق نامۀ رسمی ایشان را به دفتر مرکزی کانون فرهنگی حکیم ناصر خسرو بلخی تفویض نمودند.
که بعد از ارسال تصدیق نامۀ ایشان و قبل از بسته بندی و صحافت هیآئت با صلاحیت دارالافتای ستره محکمه ج –ا- ا- به ریاست جناب محترم مولوی محمد صدیق مسلم دست نویسی و صورت آیات این نسخه قرآن مجید را مشاهده و بررسی نموده و از صحت بودن آن فتوأ شرعی صادر نمودند.